Telsiz Batarya Çeşitleri Hakkında Bilgi
Nikel-Kadmiyum Pil (Ni-Cd )
Ni Cd piller diğer şarj edilebilir pil türlerine daha ucuzdurlar ve 500-1000 defa sarj edilebilirler. NiCd pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz pil bunu 'animsar' ve şarj kapasitesini düşürür. Böylece ardarda tam boşalmadan yapılan şarjlar pilin ömrünü kisa sürede tamamlamasına neden olur. NiCd piller içlerinde çevreye zararlı kimyasal maddeler içerir. Bu yüzden bunlari atmak isterseniz bozuk pillerinizi belediyelerin veya telsiz satıcıları oluşturduğu geri dönüşüm sistemine bırakmalısınız. NiCd piller üreticisine göre biraz değişse de genellikle diğer şarj edilebilir pil tiplerine göre çok düşük miktarda enerji depolarlar. Örneğin AA tipinde bir NiCd pil en fazla 1200 mAh enerji depolarken, NiMH pillerde bu değer 2000 mAh olabilir. Ni-Cd piller 1,2 voltluk bir potansiyel üretirler ve bunu pilin içindeki enerji bitmesine yakın zamanlara kadar devam ettirebilirler. Voltajın düşük olması bazı elektronik aletlerin çalışmasını engelleyebilir. Tek pil kullanan aletlerde voltajın 1,5 volttan 1,2 volta düşmesi önemli olmayabilir, fakat dört pil kullanılması gerekiyorsa voltaj 6'dan 4,8 volta düşecektir. Ni-Cd pil kullanmak isterseniz bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Ni Cd pillerin güçlerinin düşük olması, bellek etkisine sahip olmaları ve çevreye zararlı etkilerinden ötürü kullanımını tavsiye etmiyoruz.
Nikel-Metal Hidrit Pil (Ni-MH)
Bu tip pillerin yapısı biraz daha karışıktır. içlerinde titanyum, nikel, kobalt, manganez, alüminyum, vanadyum, zirkonyum, krom ve demir bileşikleri vardır. Bir pil birimi 1,2 volt potansiyel üretir ve enerji depolama kapasitesi oldukça fazladır. NiMH pillerde de bellek etkisi vardır. Yani bu pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz tam kapasiteyle kullanamazsınız. Fakat böyle bir yarım şarjdan sonra tam boşalmaya izin verirseniz bellek etkisi yok olur. (bunu da normal is koşulların da yapmak pek mümkün olmamaktadır.) Ni-MH piller uygun koşullarda kullanım durumunda yaklaşık 500 kez şarj edilebilirler. Kıs mevsiminde olduğu gibi düşük ısılarda kullanılabilirler. Özellikle yeni modeller 2000 mAh enerji depolayabilirler. Depoladıkları enerji miktarı yaklaşık eşit olduğu için zorunlu durumlarda şarj edilemeyen pillerle karışık olarak kullanılabilirler. Yüksek güçte elektrik verebileceği için özellikle sanayide, fotoğraf makineleri ve oyuncaklar gibi aletlerde kullanılabilirler. Özel bir yok edilme işlemi yoktur, normal çöpe atabilirsiniz. Dikkat, bu piller kendi kendilerine deşarj olurlar.
Li-ion Pil (Li-ion) ( Hi-Com, Hi-Power ve Di-Power telsizlerinde kullanılan pil çeşidi)
Son teknoloji ürünlerdir. Bu pillerde anot karbondan oluşur, katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan oluşur. Bir Li-Ion pil birimi 3,6 volt potansiyel üretir. Li-Ion piller zamanımızda teknolojik yeniliklerle giderek daha güçlü olarak üretilmektedir. Telsiz cihazlarında da giderek daha fazla modelde bu piller tercih edilmektedir. Telsiz cihazınızı seçerken bu pilleri kullanan modellere öncelik vermenizi öneririz. Li-Ion piller diğer şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler. Sarj edildikten sonra enerjiyi daha uzun süre saklayabilirler ve ağırlıkları da daha azdır. Düşük ısılarda örneğin kişin açık havada diğer pillere göre daha iyi çalışırlar. Bu pillerin diğer bir avantajı da kullanılmadan boşalma hızının yavaş olmasıdır. Li-Ion piller ayda %5 oranında boşalırken, NiMH ve NiCd piller %20-30 oranında boşalır. Bu pillerin bir çoğunun içerisinde gerilim regülatörü vardır,( telsizlerdeki li-ion bataryalarda gerilim regülatörlüdür.) aşırı akımla şarj etmekten ve aşırı deşarjdan korunmalıdırlar. yani fazla şarjdan yada fazla aşırı kullanımdan kendilerini bu gerilim regülatörü sayesinde koruyabilirler böylece yanlış Kullanımlarda bile pil kendini koruduğu için pil tam kapasite ile ve uzun sure sağlıklı bir şekilde çalışır. Maalesef telsiz kullanıcıları bir çoğu is koşulları nedeniyle bataryalarını özellikle vardiyeli çalışmalarda düzenli gerektiği gibi ful şarj ve ful deşarj seklinde kullanamamaktadırlar. Dolayısı ile ya pil gün ortasında bitecek sizi yari yolda bırakacak yada fırsat bulduğunuzda daha pil tam bitmeden şarja koyacaksınız buda zamanla pilde hafıza etkisi yapacak ve pilinize zarar verecektir böylece performansı azalacak ve pili kısa zamanda değiştirme ihtiyacı doğacaktır buda bütçenize zarar verecektir. Li-ion pillerde bellek etkisi yoktur. Ne zaman isterseniz istediğiniz şekilde ve surede şarj edebilirsiniz. fakat bununla beraber en güzel ve sağlıklı kullanım şekli gece şarja koyup sabaha kadar tamamen şarj etmek gündüz ise kullanmaktır.
Kapasitesi ne kadar yüksek olursa telsizinizin konuşma süresi de o kadar çok olur. Yüksek kapasiteli batarya gün içerisinde erkenden bitip sizi yarı yolda bırakmaz. Bataryanın kapasitesinin dışında telsizin bataryayı ne ölçüde harcadığında çok önemlidir. Son zamanlarda özellikle ucuz telsiz modellerinde bataryanın üzerinde 2500 mah yazanı bile görebilirsiniz fakat bu yanıltıcı olmaktadır etikette 2000 mah kapasite yazmasına rağmen batarya bloğunun içindeki gerçek pilin kapasitesi 1400 mah olabilmektedir. Aslında önemli olan telsizin bataryayı ne kadar kullandığıdır ve siz o telsizi gün içinde kaç saat kullanabiliyorsunuz . normalde bir telsiz 5-5-90 kullanım döngüsünde yaklaşık olarak gün içerisinde bitmeden size hizmet verebilmelidir. Akşam olduğunda zaten telsiz şarja konulmaktadır doğrusu da budur.